Kirjoita hakusanasi

Joulu on tehty rakkaudesta, yhdessäolosta – ja ylenpalttisuudesta. Ajattele vaikka kaikkea sitä lahjapaperia, joka hetken aikaa koristaa paketteja ja päätyy sitten ryppyisenä roskakoriin. Tai kaikkea sitä ruokaa, joka jouluna jää tähteeksi. Onneksi joulusta voi tehdä monella tavalla vähän vihreämmän – tunnelmasta tinkimättä.

Seuraavassa annamme seitsemän vinkkiä kestävämpään joulunviettoon.

1. Jos joulu ei mielestäsi ole joulu ilman jouluvaloja, valitse led-valosarja, koska se kuluttaa vähiten energiaa. Lisäksi voit ostaa led-tuikkuja tuomaan joulutunnelmaa sisätiloihin. Ne kun eivät saastuta sisäilmaa steariinikynttilöiden tapaan.

2. Roskakoreihin päätyy joka vuosi tonneittain lahjapaperia. Se jos mikä on luonnonvarojen ja rahan tuhlausta. Pakkaa lahjat mieluummin sanomalehtipaperiin tai uudelleenkäytettävään lahjapaperiin, joka pysyy hyvänä joulusta toiseen.

3. Jouluruoasta ei ole helppo valmistaa kestävämpää versiota, koska joulupöydän pääosassa on yleensä runsaasti luonnonvaroja kuluttava kinkku tai muu liharuoka. Jos et ole ajatellut yllättää perhettäsi vegaanisella jouluaterialla, voit ainakin tarjota vähän vähemmän lihaa ja varmistaa, että se on luomulaatuista tai paikallisesti tuotettua.

4. Jos ruokaa on liikaa, pyri minimoimaan hävikki. Tee kinkusta seuraavana päivänä täytettyjä voileipiä tai varmista, että pakastimessa on tilaa tähteille. Kaikista parasta on, jos osaat valmistaa ruokaa vain sellaisen määrän, että se tulee varmasti syödyksi.

5. Tiesitkö, että tarjolla on myös luomujoulukuusia? Ne on kasvatettu ympäristönäkökohdat huomioiden. Muista viedä joulukuusi joulun jälkeen jäteasemalle. Tai vuole siitä upeita puulusikoita tai murskaa hakkeeksi ja levitä puutarhaan.

6. Mitä olisi joulu ilman lahjoja? Lahjojen antaminen on mukavaa, eikä lahjojen tarvitse välttämättä kuormittaa ympäristöä. Anna siskollesi vaikkapa se pusero, jota hän jatkuvasti lainaa sinulta tai tee kirpputorilta jokin uniikki löytö. Tai muista äitiäsi matkamukilla, ettei hänen tarvitse ostaa kahviaan kertakäyttömukiin. Kestäviä lahjoja on itse asiassa tarjolla runsain mitoin – ajatukset pitää vain virittää oikealle taajuudelle.

7. Tarttuisitko joulun kunniaksi pieneen vihreään haasteeseen? Haasteen tarkoituksena on tehdä joulusta muoviton. Älä ota kaupoista muovipusseja (pidä aina omaa kangaskassia mukana), älä osta muovisia lahjoja ja kierrä muoviset joulukoristeet kaukaa. Perheen pienimmät osaavat kyllä askarrella niitä muista materiaaleista.

 

Koko LG-tiimi toivottaa sinulle iloista ja vihreää joulua!

share