Kirjoita hakusanasi

Pelottavat halloween-perinteet ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan myös Pohjoismaissa. Mekin tahdomme olla ajan hermolla ja antaa lukijoillemme selkäpiitä karmivan tietoiskun. Emme kuitenkaan tyydy pelkkiin pelottaviin faktoihin, vaan tarjoamme myös käytännön neuvoja kauheuksien selättämiseen.

 

Globaali elintarviketuotanto on kauhistuttavasti vinksallaan

75 prosenttia maailman metsähakkuista tapahtuu maatalouden nimissä. Kasvihuonekaasujen tuottajana maatalous on kakkosena heti energiasektorin jälkeen. Samaan aikaan YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö arvioi, että ruokaa pitäisi väestönkasvun takia tuottaa 60 prosenttia enemmän. Kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta menee valitettavasti haaskuun. Vuodessa se vastaa noin 1,3 miljardia tonnia ruokaa.

 

Mitä voit tehdä?
Tilanne saattaa vaikuttaa mahdottomalta, mutta ei ole sitä. Yksittäiset kuluttajat voivat vaikuttaa elintarvikejärjestelmän kestävyyteen käyttämällä rahojaan viisaasti. Osta lähellä tuotettua kausiruokaa, vähennä lihansyöntiä ja tue eläinten hyvinvointia, niin olet jo pitkällä. Lue täällä, kuinka koostat kestävän ruokavalion.

 

Puhdasta vettä on pelottavan vähän

Vain 0,5 prosenttia maapallolla olevasta vedestä on juomakelpoista, ja maatalousala käyttää siitä 70 prosenttia. 663 miljoonaa ihmistä elää ilman puhdasta vettä. Jos emme muuta vedenkäyttötapojamme, globaali vesivaje yltää vuonna 2030 jo 40 prosenttiin.

 

Mitä voit tehdä?
Vesi ei valitettavasti ole loppumaton luonnonvara. Sitä on siis käytettävä viisaasti. Voit esimerkiksi pestä kasvikset vadissa juoksevan veden sijasta ja ottaa selville, minkä elintarvikkeiden tuottamiseen tarvitaan vähiten vettä. Lue täällä, kuinka voit säästää vettä.

 

Tuhlaamme hirvittävän paljon energiaa

Sähkön- ja lämmöntuotanto ovat suurimmat kasvihuonekaasujen lähteet. Aurinko- ja tuulienergia sekä muut vihreät energiamuodot valtaavat alaa, mutta fossiilisten polttoaineiden osuus laski silti vuosien 1970 ja 2014 välillä vain 5 prosenttia (86 % vs. 81 %).

 

Mitä voit tehdä?
Energiaa voi säästää monella tavalla. Seuraamalla tätä sivustoa saat runsaasti vinkkejä. Meille itsellemme tutuinta on investointi energiaa säästäviin kodinkoneisiin. Se antaa hyvät lähtökohdat energiankulutuksen pienentämiselle. Lisäksi voit valita mahdollisuuksien mukaan vihreitä energianlähteitä.

 

share
Seuraava