Kirjoita hakusanasi

Of Satu Lähteenoja.

Kyllähän se pyörii. Tiedämme, että omat valintamme vaikuttavat ympäristömme tilaan. Hiili- ja materiaalijalanjälkemme muodostuvat siitä, mitä syömme, missä asumme ja miten liikumme, mitä ostamme ja mitä teemme lomalla. On helppo ajatella, että ei yhden ihmisen teoilla ole vaikutusta. Ei ehkä olekaan, mutta kun miljoonat ihmiset tekevät näitä valintoja joka päivä, vaikutus alkaa tuntua: entä jos miljoona ihmistä lähtisikin juuri tänään auton sijaan pyörällä töihin? Entä jos miljoona ihmistä olisi kuukauden ilman lihaa?

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Sen tunnelmissa tulevaisuustalo Sitra pyysi meitä keksimään 100 fiksua arjen tekoa ja laskemaan niiden vaikutusta ympäristöön. Sadassa riittää valinnanvaraa. Teot on julkaistu suomeksi ja englanniksi osoitteessa https://www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa/ (HUOM! Julkaistaan englanniksi 21.9.).

100 tekoa sisältää siis sekä vaikutukseltaan pieniä, keskisuuria että suuria arjen tekoja. Pieniin tekoihin, joita jokainen voi joka päivä tehdä, kuuluu muun muassa riisin korvaaminen perunalla tai ostoslistan totteleminen kaupassa. Keskisuuri vaikutus jalanjälkeen tulee esimerkiksi sillä, että lentää lomalle Thaimaan sijaan Espanjaan tai  laskee kodin lämpötilaa kahdella asteella. Tätä tehdessäni minua yllätti se, että kahvin oikein mitoittamisella voi saada saman suuruusluokan vaikutuksen. “Kuinka moni juo?” on siis erittäin perusteltu kysymys!

Mitä sitten voi tehdä, jos haluaa oikeasti ison muutoksen jalanjälkeensä? Isoimmat muutokset tulevat isoista elämäntapavalinnoista kuten vapaapäivien lisäämisestä tai kasvisruokavalioon siirtymisestä. Saman kokoluokan vaikutuksen omakotiasuja saa ottamalla käyttöön aurinkoenergian. Mitä sinä tekisit?

 

Satu is an expert on sustainable lifestyles. She specializes in the calculation and analysis of natural resource consumption related to sustainable lifestyle choices. She is Head of Resource-wise economy at Demos Helsinki – a Finnish think tank.

share
Seuraava