Kirjoita hakusanasi

Of Rania Rönntoft.

 

Talossa on hiljaista ja rauhallista. Kissa nukkuu sängyllä, ja liedellä porisee kahvipannu. Muutama vuosi sitten jätin suurkaupungin betoniviidakon, stressin ja kulutuskulttuurin taakseni ja muutin Norlannin maaseudulle. Kun muutin elämäntapani kestävämmäksi, sain arkeeni runsain mitoin aikaa, energiaa ja elämänlaatua. Tekemäni muutokset eivät suinkaan edellytä metsän keskelle muuttamista. Slow living -periaatteiden mukaan voi elää asuinpaikasta ja asumismuodosta riippumatta. 

Slow living tarkoittaa tahdin hidastamista ja läsnäoloa sekä niiden myötä kestävämpää arkea. Itse kaipasin elämälleni uutta suuntaa terveyteni takia. Tein siis päätökseni sisäisen kestävyyden nimissä. Sittemmin huomasin, että vaikutukset ulottuvat huomattavasti laajemmalle. Nyky-yhteiskunta rakentuu ahkeran työnteon ja uralla etenemisen varaan. Normina on asua hulppeasti ja kuluttaa runsaasti. Ja perheelle ja harrastuksillekin pitäisi jäädä aikaa! Oikeasti meillä ei ole sen paremmin aikaa kuin energiaakaan nauttia elämästä.

Nykyjärjestelmä ei tee hyvää terveydelle eikä ilmastolle. Olen valokuvaaja ja valinnut uran freelancerina, jotta voin päättää omista työajoistani, tehdä töitä kotoa käsin ja asua missä haluan. Lisäksi olen vaihtanut pienempään asuntoon. Sen myötä kulutukseni on vähentynyt ja järkevöitynyt ja ekologinen jalanjälkeni kutistunut.

Arkeni kuormittaa ympäristöä vähemmän, koska ostan vähemmän, valitsen käytettyä uuden sijaan ja arvostan sitä mitä minulla jo on sekä opettelen omavaraisuutta ja luonnonantimien hyödyntämistä. Samalla voin itse paljon paremmin! Tunnen itseni valtavan rikkaaksi. Ei rahoilla tai tavaroilla, vaan ajalla ja elämyksillä mitattuna.

Elämän parhaat asiat voivat olla todella yksinkertaisia: Rauhallinen aamuhetki sängyssä kissan kanssa inspiroivaa lehteä lukien. Sipsuttelu paljain varpain nurmikon poikki poimimaan villiluumuja. Tai pyrähdys alas järvelle katsomaan, kuinka sumu leijuu veden yllä.

Tiesitkö, mitä näistä elämän pienistä hetkistä saa? Elämänlaatua! Ja loppujen lopuksi juuri elämänlaatu on se seikka, joka tekee meistä onnellisia. Minä voin jättää työni hetkeksi ja nauttia elämästä juuri silloin kun se tapahtuu.

Minulla on varaa työskennellä vähemmän ja elää enemmän.

 

KOLME VINKKIÄ

 

1. Vähemmän ja pienempää

Pienempään kotiin mahtuu vähemmän tavaraa. Ja kun neliöitä ja tavaraa on vähemmän, niistä huolehtimiseen ei tuhlaannu turhaa energiaa. Lämmitystarvekin on pienempi, joten arjesta tulee automaattisesti vähän ekologisempaa. Lisäksi oma terveys paranee, rahaa jää säästöön ja vapaa-aikaa on enemmän.

 

2. Minimalismi

Kun kotiin ei mahdu tavaraa entiseen malliin, ostoksia on karsittava ja vähätkin ostokset on tehtävä harkiten. Yksi hyvä tapa säästää rahaa on panostaa yhteen todella hyvään talvitakkiin, joka sopii yhteen kaikkien vaatteiden kanssa. Me luulemme, että valinnanvapaus on luksusta, mutta itse asiassa se stressaa meitä. Kun takkeja on vain yksi, päättäminen on helppoa. Pitkällä tähtäimellä järkevistä investoinneista kertyy myös säästöä ja ympäristö kuormittuu vähemmän. Fiksujen ostosten lisäksi kannattaa arvostaa niitä vaatteita ja tavaroita, joita jo omistaa.

 

3. Läsnäolo

Kun tavaranpaljous ja valtava koti eivät enää vie huomiotasi, voit pitää parempaa huolta itsestäsi. Pidä silmät auki ja ole läsnä arjessa. Myös arkipäivinä voi nauttia kauniista säästä, tehdä jotain mukavaa ja rentoutua hyvän kirjan parissa. Ei siihen viikonloppua tarvita! Kun hiljennät tahtia ja kiinnität huomiota elämän pieniin yksityiskohtiin, havaitset uusia puolia itsestäsi ja ympäristöstäsi. Kuinka hienosti puun kuvajainen piirtyykään aamukahviisi. Kuinka sumu hälvenee matkalla töihin. Tai kuinka kauniisti aurinko paistaa kotisi ikkunasta iltapäivisin.Kun voimme hyvin ja olemme tasapainossa itsemme kanssa, pystymme paremmin huolehtimaan myös ympäristöstämme. Ehkäpä ilmastofiksu arki onnistuukin vasta sitten, kun omassa mielessä vallitsee rauha?

 

Rania Rönntoft asuu Matforsin kylässä Sundsvallin kupeessa yhdessä puolisonsa Andreasin sekä pariskunnan kissojen Ellien ja Mollyn kanssa. Hän tekee freelance-valokuvaajan ja bloggarin töitä kotoa käsin.

Tutustu Raniaan osoitteessa www.rowantree.se

 

share
Seuraava