Kirjoita hakusanasi

Millainen ruokavalio on kestävä ja miten moiselle dieetille voi ryhtyä? Navigointi ravitsemusneuvojen viidakossa ei ole helppoa, mutta onneksi voit luottaa siihen, että kestävä ruoka on myös terveellistä ruokaa. Se on hyväksi sekä sinulle että planeetalle, joka sen on tuottanut.

Täällä Pohjolassa ajatus puhtaista, paikallisesti tuotetuista ja kestävistä elintarvikkeista on synnyttänyt uuden new nordic -nimellä tunnetun ruokatrendin. 12 pohjoismaista kokkia laati vuonna 2004 pohjoismaisen keittiön manifestin. He olivat kunnianhimoisia ja tahtoivat osoittaa, että pohjoismainen keittiö voi yltää samalle tasolle maailman parhaiden keittiöiden kanssa. Se onnistui paremmin kuin hyvin.

Manifestin pohjalta luotu ravintola Noma valittiin kolmena vuonna peräkkäin maailman parhaaksi ravintolaksi, ja monet pohjoismaiset kokit ovat saaneet kansainvälistä huomiota manifestin periaatteita noudattavasta työstään.

Myös sinä voit ottaa samat ohjenuorat käyttöön omassa kotikeittiössäsi. Tässä tiivistelmä muutamista periaatteista:

– Osta mahdollisuuksien mukaan kausituotteita. Niitä ei ole kuljetettu kaukaa, ja ne sopivat ilmastoon, jossa ne on tuotettu.

– Osta lähiruokaa, niin tuet paikallista elintarviketuotantoa ja saat luotua suoran linkin syömäsi ruoan ja sen tuottajien välille. Paikallinen kalakauppiaasikin on takuulla mielissään, jos saa kertoa sinulle parhaat reseptinsä.

– Tee eettisyydestä keittiösi perusraaka-aine. Ota selvää, millaista elämää eläimet ovat viettäneet ennen päätymistä lautasellesi. Osta luomukasviksia, niin voit olla varma, että tuotannossa on huomioitu ympäristönäkökohdat.

– Opettele tekemään terveellistä ruokaa. Tarjolla on monia ilmaisia inspiraationlähteitä, joiden reseptit ovat sekä terveellisiä että erittäin herkullisia. Aloita esimerkiksi täältä.

– Yksinkertainen on hyvää. Olemme aikojen saatossa totuttaneet makunystyrämme loputtomaan makujen kirjoon. Hyvään ruokaan ei kuitenkaan välttämättä tarvita monenlaisia aineksia. Valitse vain muutamia raaka-aineita, mutta panosta niiden laatuun, niin yksinkertaisen herkulliset maut pääsevät automaattisesti oikeuksiinsa.

Lue koko manifesti täällä.

share
Seuraava